Mannen met lange nagels!
Blijf op de hoogte en volg Saskia
21 Oktober 2006 | China, Peking
Antwoord van Sas: Om een andere cultuur te ontdekken!
Nou,het lukt me aardig deze nieuwe cultuur te ontdekken en met nieuwe culturen komen andere manieren en gekke verschijnselen! Ik heb gisteren...jawel, hou je vast....30 uur in een chinese trein gezeten, wederom lag mijn bedje naast de cabine met toilet en was voorzieningen, dus heb ik weer volop kunnen 'genieten' van deze nieuwe cultuur! ik blijf het zo raar vinden dat wij iets aangeleerd krijgen en anderen het heel anders aangeleerd krijgen...en anders is oke en heb er alle respect voor maar sommige chinese manieren vind ik echt gewoon vies, kan er niks aan doen! Neem nou het slurpen en kauwen met open mond...het is een teken dat het eten je echt goed smaakt...maar als een perfect opgemakte vrouw, een mooie vrouw, naast je smekkende geluiden zit te maken is dat niet echt appeteitelijk! Wat nog grappiger is en waar ik mijn ogen echt niet vanaf kon houden was een vrouw die vis zat te eten...hier krijg je vis met alles er nog op en aan, kop, staart en ook alle botjes en graatjes. Ten eerste is het de truc om dit op te peuzelen met chopstix (is me gelukt), ten tweede moet je niet bijna stikken in de graatjes (is me niet gelukt, had er eentje dwars in m'n keel zitten) en ten derde moet je dit ook nog allemaal doen onder het wakende (en nieuwsgierig oog) van enkele benieuwde chinezen! Maar goed, die vrouw dus...zat naast me, wederom mooi gekleed en goed opgemaakt, ook vis besteld....neemt een hap en begoint spontaan graatjes te spugen...zo hoort het dus...je spuugt ze gewoon op je bord als je ze tegenkomt, maar het ziet er gewoon niet uit!!!
De trein reis naar Gulang Yu heb ik maar net overleefd, wat kan 30 uur lang duren en nog langer als de trein spontaan gewoon een uur stil blijft staan...ik wist natuurlijk niet of er iets aan de hand was ofzo...maar alle chinezen bleven gewoon zitten...ik ook maar. Ik heb mijn oordoppen maar ingedaan om enigespuug, eet en rochel geluiden te dempen, is niet echt gelukt en iedere keer als de deur van het toilet openging..ging ik weer bijna over mijn nek. Ik begrijp dat ze het hygienischer vinden om op een squat wc te gaan...maar even enkele feiten! de helft van de tijd kun je niet doorspoelen, ook in dit landje pissen de mannen gewoon naast de pot...EN..hier komt de klapper...wc papier wordt niet doorgespoeld (ik geloof dat de leidingen dat niet aan kunnen) maar in een prullebakje gegooid...dus alle wc papier..'ik heb net mijn neus gesoten' wc papier, 'ik heb net geplast' wc papier, 'ik heb net gepoept' wc papier...en zelfs 'ik ben ongesteld' wc papier!!! Sorry voor de grafische omschrijving...en het klinkt alsof ik alleen maar aan het zeuren ben, maar ik moet er echt aan wennen, en ik moet er ook gewoon om lachen hoor, leuk die cultuur verschillen!!
Maar Goed, ik kwam gisteren van de trein met enorme honger, hostel gezoche en toen maar gaan ronddwalen op zoek naar eten...en een heel leuk tentje gevonden waar ik...pasta heb besteld!!! Comfort food!!!! Op een gegeven moment hoorde ik vanaf de bovenverdieping een westerse stem, bleek dat een zuid afrikaanse jongen te zijn die met zijn kersverse chinese vrouw op honeymoon is! We hebben leuk gepraat en samen gegeten, en ze hebben me uitgenodigd bij ze thuis te komen in Wuhan! Zo waren alle sores en irritaties van de treinreis weer snel vergeten!
Ik heb ook lekker geslapen, er zit weer een wasje in de machine, ga zo aan het ontbijt en het is weer een warme, zonnige dag! Dimph..ik denk aan je met je jas aan en de hondjes uitlaten..ik slaap hier nog lekker in de lakenzak van Niek..iets anders is te warm....maar moet me wel insmeren met muggenmelk anders wordt ik helemaal opgevreten!
oh ja..nog iets opvallends! Heel veel amnnen hier hebben extreem lange nagels...ik ben er nog niet uit of ze gewoon allemaal fervente gitaarspelers zijn...of gewoon neuspeuteraars?
Jongens en meisjes..ik ga aan mijn dag beginnen....Dimph bedankt voor je super lang bericht en Peg voor je kusje (nog geen beweging in?) Xan en Niek ik wil ook lange berichtjes over hoe t met jullie gaat!!!!!
Manon, super dat je het naar je zin hebt gehad in Rome...en ik weet wat je bedoelt met de pijnlijke voeten!!! Ik schrijf straks mischien weer een stukje voor het slapen gaan....en Caroline...IK MIS JE!!!!!!
21 Oktober 2006 - 01:17
Moe:
Ik wil graag lange verhalen schrijven , maar ik ben moe, ik wil sla....... ;) -
21 Oktober 2006 - 07:59
AnjA:
Ha Sas!
dat chinezen/aziaten geen of andere tafelmanieren hebben dan wij hebben Manon en ik destijds tijdens die 4 weken in Haarlen ook al mogen ervaren! Iedere ochtend zaten daar de zakenmannen strak in het pak hun avondeten op te rochelen en dat wat ze aan het ontbijt niet lekker vonden, werd met een hoop geluid terug op het bord gespuugd. Gelukkig zijn hun toiletavonturen me destijds bespaard gebleven; heb ook niet direct de behoefte dat deel van hun cultuur te leren kennen!
Zelf ga ik me volgende week met een hele andere cultuur bezig houden: ik ga 3 dagen naar Leipzig! Daar is een grote monumenten- en restauratiebeurs en ik ben door een van de organisatoren uitgenodigd om daar naartoe te gaan! Wordt denk ik super! En met de duitse cultuur (op tijd komen, alles gründlich doen en achteraf lekker een biertje drinken) heb ik absoluut geen problemen! :-)
Wat grappig trouwens dat je daar iedere keer meteen contact hebt met andere westerlingen. Je valt natuurlijk ook wel op met je blonde koppie dat boven al die kleine mensjes uitsteekt, maar toch. Wat ik me nu afvraag: die hordes aziatische (ik zie geen verschil tussen chinezen en japanners) toeristen die hier wel eens de steden bestormen, kenden die elkaar van tevoren al of denken die ook: "hé! die ziet er net zo uit als ik, vast ook op vakantie, ik ga eens ff met hem buurten!"
Met deze gedachte stuur ik iedereen het weekend in!
Veel plezier bij die zuid-afrikaan en groetjes uit zonnig Maastricht!
AnjA